3 tips voor het bewaren van je digitale foto’s

Goede backup van je digitale foto’s

Vandaag de dag heeft iedereen een gsm met camera, een digitale camera of spiegelreflex, laat foto’s maken bij een fotostudio en maakt veel meer foto’s dan vroeger door het gemak van het niet meer hoeven ontwikkelen.

Maar met deze hoeveelheid foto’s en bij een doorsnee camera ook grote bestanden kan het lastig zijn om deze ook goed gebackuped te hebben. Want hoe makkelijk is het om je fotoalbum erbij te pakken, hoe vluchtig kan een digitale foto zijn als de harde schijf kapot gaat.

Zoveel digitale foto’s, maar hoe zorg je dat ze niet verloren gaan? Hoe bewaar jij je foto’s?

Hier volgen 3 waardevolle tips om je foto’s goed en veilig te  bewaren

1. In de cloud

In de cloud, of simpel gezegd, op internet. Met de vele mogelijkheden en de ruimte die je met een gratis account krijgt een goede start.

in de cloud opslag voor fotos

Je kunt hierbij denken aan Dropbox, Sugarsync, Skydrive, Box

SugarSync en Box zijn een goed alternatief voor Dropbox. Waarbij je bij deze 2 al meteen 5 gigabyte aan gratis opslagruimte krijgt in plaats van de 2 GB bij Dropbox.


Handig en makkelijk om je foto’s online te bewaren en ze op elke plek door middel van het inloggen op internet aan je foto’s te komen. Crashed je computer, dan staan je foto’s veilig.

2. Eigen ‘in de cloud’

synology opslag voor fotos

Vind je het idee van je foto’s in de cloud te hebben staan niet zo fijn, dan kan je ook je eigen cloud maken. Dit is niets anders dan ook een eigen harde schijf te hebben maar dan als NAS (Network Attached Storage, is een opslagmedium op een netwerk (meestal een harde schijf) die vanaf elke computer in dat netwerk kan worden aangesproken)

De harde schijf maakt zelf een eigen backup, vaak gebruiken je hiervoor 2 of meer schijven, waardoor de ene schijf de andere schijf backuped. Gaat de ene kapot, dan staat het op de andere.

Door software op de computer zorgen de harde schijven ervoor dat ze altijd in sync zijn.

3. Fotoboek maken of DVD/CD branden

luxe-dvd-hoes-zwart

Maak ook gewoon weer eens een leuk fotoalbum. Met de vele mogelijkheden om online een fotoalbum te maken van bijvoorbeeld je vakantiefoto’s en ze te laten bezorgen is het een leuke manier om ook je fotos te bewaren.

Het vult ook weer je kasten en toch blijft het dan leuk om bij een verjaardag even een echt album erbij te pakken.

Een andere handige tip is om af en toe een CD of DVD te maken met foto’s er op en deze bij ouders, familie of vrienden te bewaren. Mocht je de foto’s niet in de cloud bewaren en je harde schijf gaat kapot of door een andere oorzaak, dan heb je nog een backup buitenshuis.

Onze methode bij FotoStudioLimburg.com

Hoe gaan wij te werk?

Met de vele fotoshoots hebben we ontzettend veel foto’s en intussen wel gigabytes om te bewaren. Zeker direct na een fotoshoot is het belangrijk voor ons om de foto’s op een veilige plek maar ook gebackuped te hebben. 

Direct na een fotoshoot wordt er een backup gemaakt van de gemaakte foto’s. Deze backup wordt op zijn beurt weer gebackuped naar een externe locatie. Nadat de foto’s klaar zijn en ze gestuurd zijn naar de klant gaan de foto’s in het archief.

We hanteren niet echt een houdbaarheidsdatum op van het bewaren van foto’s maar we archiveren ze wel op een zogenoemde synology drive. Het kan dan wel zijn dat na 6 maanden of een jaar oude fotoshoots verwijderd worden. Maar dan gaan we er meestal ook van uit dat de klant de foto’s ook op een veilige plek heeft staan.

(c) 2003 - FotoStudioLimburg.com // FotoStudioLimburg.nl // FotoStudioLimburg.be // De #1 Fotostudio van Limburg